Sok malinowy - poznaj jego zalety i przepis
Sok z malin to niezbędny element domowej apteczki. Znany jest z wysokiej zawartości magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin. Okazuje się być przydatnym podczas leczenia infekcji i zbijania gorączki. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada sok z malin.
Spis treści
- Maliny
- Maliny - zdrowotna zawartość owoców
- Maliny - właściwości
- Sok z malin - zalety
- Sok z malin
- Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
- Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
- Jak zamrozić maliny na zimę?
- Właściwości malin
Maliny
Malina jest krzewem wieloletnim, którego dwuletnie pędy wydają smaczne owoce, z których przygotowuje się różnego rodzaju desery, sałatki, soki owocowe oraz zdrowotne syropy i herbatki. Kwitnie od maja do lipca. Można ją spotkać na całej półkuli północnej w strefie umiarkowanej. Porasta zarówno tereny nizinne jak i górzyste. Jej owoce dojrzewają od lipca do września
Maliny - zdrowotna zawartość owoców
cukry (6-13%)
pektyny (6%)
kwasy organiczne
celuloza
kwas salicylowy
witamina C (9-44 mg w 100 mg owocu)
prowitamina A
witamina B
niacyna
bioflawonidy
sole: żelaza, miedzi potasu, wapnia i fosforu
Maliny - właściwości
Owoce malin bogate są w kwasy organiczne, które wspomagają perystaltykę jelit.
Sok z malin - zalety
Maliny rosnące dziko są o wiele bogatsze we właściwości zdrowotne i odżywcze. To właśnie z nich powinno się przygotowywać soki, które doskonale działają na przeziębienia i gorączkę. Sok z malin ma również właściwości moczopędne, dlatego stosuje się go jako preparat pomocniczy przy reumatyzmie.
Działanie lecznicze posiadają również liście malin. Po wysuszeniu sporządza się z nich napar, który dostarcza: garbników, flawonów, witaminy C, kwasów organicznych i wielu innych leczniczych substancji.
Sok z malin
Składniki:
1 kg malin
50 dag cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Malin nie myć. Jeśli musisz, to delikatnie opłucz, odsącz i poczekaj aż wyschną.
Włóż je do słoja, przesypując każdą warstwę cukrem
Gdy owoce puszczą sok przecedź do garnka przez gęste sito. Aby sok był klarowny możesz na sito położyć gazę.
Całość gotuj aż do rozpuszczenia się cukru, pamiętając, aby nie doprowadzić soku do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przelej go do buteleczek i postaw do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.