Jak zrobić dobre maliny w słoiku? Łatwy przepis!
2023-08-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Maliny smakują nam zazwyczaj zarówno latem, jak i zimą. By móc delektować się ich rewelacyjnym smakiem podczas trzaskających mrozów, trzeba najpierw zamknąć maliny w słoiku. Jest na to bardzo prosty sposób!
SKŁADNIKI
- maliny
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najprostszą metodą, która nie wymaga żadnych sokowników i innych urządzeń, są maliny zasypane cukrem i zagotowane.
- Wystarczy wyparzyć mniejsze słoiki i na przemian wsypywać do nich maliny oraz cukier.
- Wyścielić dno większego garnka szmatką i ustawić tam zakręcone szczelnie słoiki wypełnione malinami i cukrem. Wszystko zagotować, by cukier w dużej mierze się rozpuścił. Zwykle to ok. 20 minut.
- Następnie słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem. I już czekamy do zimy, by delektować się tymi pysznościami - słodkimi malinami i różowym rozgrzewającym sokiem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Zobacz także:
Zajrzyj też do galerii i zobacz 15 najlepszych przepisów na przetwory z malin