Wyborny dżem porzeczkowy z campari

Wyborny dżem porzeczkowy z campari

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem porzeczkowy z campari.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kwaskowy w smaku dżem porzeczkowy przygotowany w domu jest rarytasem samym w sobie. Gdy dodatkowo dodamy do niego odrobinę campari z jego charakterystyczną goryczką, dżem nabiera wytwornego charakteru. Podajemy przepis na dżem porzeczkowy z campari.

Składniki

  • 1 kg  czerwonych porzeczek

  • 100 ml campari

  • 1 torebka żelfixu

  • 1 kg cukru

  • 2 paczki cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki umyć, osączyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka połowę owoców.

  • Porzeczki lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe owoce.

  • 2 łyżki cukru wymieszać z torebką żelfixu i dodać do garnka, wymieszać.

  • Owoce zagotować (cały czas mieszając), do wrzących owoców dodać resztę cukru oraz campari.

  • Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez minutę.

  • Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych słoików.

  • Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5