Sok malinowy [przepis] - jak zrobić, ile cukru dodać?
2021-03-29
średni
40 min
4
Świeże maliny to jeden z symboli lata. Warto uchwycić ich smak na dłużej, zwłaszcza przygotowując pyszny i zdrowy sok malinowy na zimę. Jak go zrobić i ile cukru dodać? Podajemy przepis na sok z malin.
Kompot z malin
Syrop malinowy - lekarstwo na przeziębienie
Sos malinowy
Sok malinowy na zimę
SKŁADNIKI
- maliny
- 1 kg cukru na każdy kg malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny, niemyte, wsypać do dużego słoja lub glinianego garnka. Przykryć talerzykiem tak, aby dociskał owoce. Zostawić na 2-3 dni.
- Po upływie tego czasu przejrzeć maliny i odrzucić spleśniałe. Resztę nałożyć porcjami do pieluchy tetrowej lub gazy i wyciskać sok.
- Do uzyskanego soku wsypać cukier i gotować. Zebrać szumowiny.
- Sok jest gotowy, gdy przestają się pojawiać szumowiny. Gorący sok przelać do butelek i zamknąć.