Sok malinowy - poznaj jego zalety i przepis

Sok malinowy - poznaj jego zalety i przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dodatek cytryny do soku z malin sprawi, że nie starci on swojego charakterystycznego koloru.

Sok z malin to niezbędny element domowej apteczki. Znany jest z wysokiej zawartości magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin. Okazuje się być przydatnym podczas leczenia infekcji i zbijania gorączki. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada sok z malin.

Maliny

Malina jest krzewem wieloletnim, którego dwuletnie pędy wydają smaczne owoce, z których przygotowuje się różnego rodzaju desery, sałatki, soki owocowe oraz zdrowotne syropy i herbatki. Kwitnie od maja do lipca. Można ją spotkać na całej półkuli północnej w strefie umiarkowanej. Porasta zarówno tereny nizinne jak i górzyste. Jej owoce dojrzewają od lipca do września

Maliny - zdrowotna zawartość owoców

  • cukry (6-13%)

  • pektyny (6%)

  • kwasy organiczne

  • celuloza

  • kwas salicylowy

  • witamina C (9-44 mg w 100 mg owocu)

  • prowitamina A

  • witamina B

  • niacyna

  • bioflawonidy

  • sole: żelaza, miedzi potasu, wapnia i fosforu

Maliny - właściwości

Owoce malin bogate są w kwasy organiczne, które wspomagają perystaltykę jelit.

Sok z malin - zalety

Maliny rosnące dziko są o wiele bogatsze we właściwości zdrowotne i odżywcze. To właśnie z nich powinno się przygotowywać soki, które doskonale działają na przeziębienia i gorączkę. Sok z malin ma również właściwości moczopędne, dlatego stosuje się go jako preparat pomocniczy przy reumatyzmie.

Działanie lecznicze posiadają również liście malin. Po wysuszeniu sporządza się z nich napar, który dostarcza: garbników, flawonów, witaminy C, kwasów organicznych i wielu innych leczniczych substancji.

Sok z malin

Składniki:

  • 1 kg malin

  • 50 dag cukru

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Malin nie myć. Jeśli musisz, to delikatnie opłucz, odsącz i poczekaj aż wyschną.

  • Włóż je do słoja, przesypując każdą warstwę cukrem

  • Gdy owoce puszczą sok przecedź do garnka przez gęste sito. Aby sok był klarowny możesz na sito położyć gazę.

  • Całość gotuj aż do rozpuszczenia się cukru, pamiętając, aby nie doprowadzić soku do wrzenia.

  • Na koniec dodaj sok z cytryny.

  • Przelej go do buteleczek i postaw do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

Ocena: 4