Proste powidła śliwkowe: łatwy przepis z zeszytu mamy
2022-08-30
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przygotowanie powideł ze śliwek nie musi trwać kilka dni. Poznaj świetny i szybki przepis na te domowe przysmaki. Już nie będziesz musiała stać godzinami przy kuchence i mieszać gotujących się powideł. Jak łatwo zrobić powidła śliwkowe?
SKŁADNIKI
- 5 kg śliwek węgierek
- kilogram cukru
- 2 łyżki octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wyjąć pestki.
- Następnie wrzucić je do dużego garnka.
- Zasypać je kilogramem cukru i skropić octem.
- Tak przygotowane składniki odstawić na dobę, aż puszczą dużo soku.
- Po tym czasie należy garnek postawić na małym ogniu i gotować przez około 4 godziny.
- Podczas gotowania nie wolno powideł mieszać!
- Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?