Poziomki: konfitura z poziomek [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Aromatyczne poziomki to jedne z najpyszniejszych letnich owoców. Warto uchwycić ich smak na dłużej, robiąc przetwory na zimę. Konfitura z poziomek może trafić na kanapki, do naleśników czy słodkich wypieków. Podajemy przepis na konfiturę poziomkową.
SKŁADNIKI
- 1 kg poziomek
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Poziomki trzeba bardzo dokładnie przebrać i umyć. Najlepiej wysypać je do sitka i kilkakrotnie, bardzo delikatnie przepłukać chłodną wodą (zanurzając sitko w napełnionym wodą naczyniu). Poziomki są bardzo delikatne i uderzający w nie strumień wody mógłby je pognieść.
- Owoce wsypujemy warstwami do szklanej miski na przemian z cukrem. Po około 8-10 godzinach zawartość miski przesypujemy delikatnie do rondla i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Potem owoce odstawiamy na bok i studzimy.
- Tę czynność (5 minut na ogniu i studzenie) powtarzamy 4 razy, dzięki czemu owoce lepiej wchłoną cukier.
- Na koniec gorące konfitury przekładamy do wyparzonych lub wygrzanych w piekarniku gorących słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Dopiero gdy wystygną, odkładamy je do szafki czy spiżarki.