Pomarańczowa marmolada o smaku Aperol-Spritz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pomarańczowa marmolada o smaku Aperol-Spritz w chłodne poranki przypomni ci o lecie. Pyszny dżem o nieco gorzkim smaku cudownie smakuje z rogalikiem do kawy. Ponieważ czas gotowania jest stosunkowo krótki i alkohol zawarty w likierze może nie odparować całkowicie, to jest to galaretka tylko dla dorosłych.
Własnoręcznie przygotowane smaczne prezenty są zawsze mile widziane. Jak zrobić domową nalewkę lub likier pomarańczowy dowiesz się tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 ml likieru typu Aperol, który jest bazą słynnego aperitifu Aperol-Spritz
- 550 ml soku pomarańczowego
- 500 g cukru z żelatyną lub pektyną
- 1 pomarańcza, sama skórka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Można użyć soku świeżo wyciskanego lub sklepowego dobrej jakości z cząsteczkami pomarańczy.
- Do rondla wlać sok, likier, dodać skórkę z pomarańczy i cukier żelujący. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 5 minut.
- Marmoladę przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Dobrze zakręcić i postawić dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.