Miodek z arbuza: przepis na arbuzowy dżem

Miodek z arbuza: przepis na arbuzowy dżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodek z arbuza to świetny pomysł na niecodzienny dżem arbuzowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodek z arbuza to inaczej arbuzowy dżem osłodzony miodem pszczelim. Pyszna i aromatyczna konfitura z niecodziennego owocu. Warto jednak w sezonie na arbuzy pokusić się o przygotowanie arbuzowego miodku. Wymaga nieco pracy, ale każdy wysiłek dżem z arbuza wynagrodzi doskonałym smakiem.

Składniki

  • 1 duży arbuz wagi około 9 kg

  • 500 ml miodu

  • 1 cytryna

  • 1 laska wanilii

  • 4-6 goździków

  • kawałek cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuza obrać ze skóry. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i zmiksować.

  • Arbuzową pulpę przetrzeć przez gęste sitko.

  • Przelać do garnka, dodać miód, wanilię, goździki oraz cynamon. 

  • Gotować do zredukowania objętości o połowę.

  • Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę w całości. Zagotować.

  • Skórkę cytryny, laskę wanilii i cynamon usunąć.

  • Gorący miodek arbuzowy przelać do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić pokrywki.

  • Odstawić, stawiając do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  • Na zimne słoiki z gotowym dżemem arbuzowym nakleić nalepki z opisem zawartości i datą zamknięcia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,9