Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek: idealna na zimę
2021-03-29
średni
40 min
4
Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż produkty, które można kupić w sklepie. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Dżem gruszkowo-porzeczkowy
Dżem z białych porzeczek
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg borówek lub porzeczek
- 1/2 kg dyni
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- 3/4 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito.
- Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.
- Porzeczki przebierz, opłucz na sicie.
- Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp porzeczki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając.
- Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli.
- Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.