Konfitura porzeczkowo-kokosowa: czerwone porzeczki z egzotyczną nutą

2021-03-29
Konfitura porzeczkowo-kokosowa: czerwone porzeczki z egzotyczną nutą
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura porzeczkowa ma rześki, słodko-kwaśny smak. Aromat kokosu dodaje jej egzotycznej nutki
średni
120 min
4

Soczyste, słodko-kwaśne czerwone porzeczki to bomba witaminowa, która znakomicie sprawdza się w przetworach. Tradycyjne dżemy i konfitury można podkręcić ciekawym smakiem - np. kokosowym. Podajemy łatwy przepis na konfiturę porzeczkowo-kokosową.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Galaretka z czerwonych porzeczek

Domowy dżem z czarnej porzeczki

Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek

Marmolada z czarnych porzeczek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Porzeczki opłukać i obrać z szypułek (kolejność nieprzypadkowa - lepiej nie moczyć już owoców, które mają w sobie dziurki po szypułkowaniu).

    Wsypać do garnka o grubym dnie, dodać cukier, cukier wanilinowy, laskę cynamonu i gotować całość po ok. 30 minut przez 3-4 dni. Przedostatniego dnia dodać wiórki kokosowe i gotować.

    Gdy konfitura będzie miała odpowiednio gęstą konsystencję, przełożyć gorącą do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.