Marmolada z czarnych porzeczek: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marmolada jest ugotowana wówczas, gdy ilość przetworu osiągnie masę podwójnej dawki dodanego cukru. Marmoladę można przygotowywać również z mniejszej ilości cukru, ale wtedy trzeba znacznie dłużej gotować. Podajemy przepis na marmoladę z czarnych porzeczek.
Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem
Dżem gruszkowo-porzeczkowy
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek
Dżem z białych porzeczek
SKŁADNIKI
- 1,6 kg czarnych porzeczek
- 1 kg przecieru z czarnych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odparować przecier z czarnych porzeczek.
- Dodać cukier i gotować do uzyskania 3 kg marmolady.
- Gorący przetwór przełożyć do suchych słoików i szczelnie zamknąć.