Jak zrobić chutney z żurawiną? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Aromatyczny, słodko-kwaśny chutney z żurawiną, jabłkami i morelami to oryginalny dodatek do mięs podawanych na zimno lub ciepło. Robi się go bardzo prosto, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Podajemy przepis na pyszny chutney żurawinowy.
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z jabłek
Chutney z pomidorów i moreli
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Chutney jagodowy do mięs
SKŁADNIKI
- 1/2 kg jabłek
- 100 g suszonych moreli
- 200 g szalotek
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 6 zielonych ziaren kardamonu (w całości)
- 25 g masła
- 400 ml octu winnego
- 200 g suszonej żurawiny
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
- Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 min aż do miękkości. Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
- Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Dobrze zamknąć, odstawić zakrętkami do góry, przykryć gazetami i kocykiem.
- Zostawić na ok. 20 min. Po tym czasie można słoiki odwrócić i sprawdzić, czy dobrze się zamknęły.