Jagodowy chutney do mięs - jak zrobić?
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Czarne jagody to rekordzistki pod względem przeciwutleniaczy. Antocyjany, którym jagody zawdzięczają kolor, działają antynowotworowo, wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu. Jagody regulują trawienie: świeże lekko przeczyszczają, a suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo. Zwykle jemy je na słodko, w deserach, tymczasem świetnie smakują też jako dodatek do dań wytrawnych, np. w postaci słodko-kwaśnego chutneya.
Jagody z kruszonką
Sernik z jagodami
Jagody w cukrze
SKŁADNIKI
- 3/4 kg jagód
- 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 1/4 kg cebuli
- 1/4 kg cukru
- 3/4 szklanki octu 6%
- czubata łyżka gorczycy
- czubata łyżka imbiru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody starannie umyj, osącz i ugnieć w rondlu, aż puszczą sok.
- Powoli je podgrzewaj, dodaj jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki, oraz posiekaną cebulę.
- Rozgotuj na małym ogniu, wsyp cukier, dodaj ocet i przyprawy, gotuj godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Gotowy chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.