Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jesienne gruszki i śliwki nadają się idealnie do  przygotowania na zimę gruszek w przecierze śliwkowym

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest  doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.

Składniki

  • 1 kg gruszek

  • 5-10 dag cukru

  • 75 dag - 1 kg węgierek lub ałyczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wypestkować śliwki, rozgotować je i przetrzeć.

  • Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zblanszować, wrzucając na kilka minut do wrzątku.

  • Włożyć do  wymytych  i wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem śliwkowym.

  • Pasteryzować ok. 30 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3