Dżem agrestowy – jak zrobić najlepszy? Dżem z agrestu – z nami to proste! Przepis krok po kroku
2022-06-24
łatwy
40 min
4
Słodko-kwaśny dżem agrestowy to z pewnością świetny dodatek do chleba czy naleśników. Dobrze sprawdza się także we wszelkich ciastach (pleśniakach, drożdżówkach itp.). Warto go mieć w swojej spiżarni.
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- 0,5–1 kg cukru
- 0,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest umyć, oczyść z ogonków.
- Dwie trzecie owoców przełożyć do garnka, rozgnieść, zasypać cukrem (ilość uzależniona od preferencji).
- Odstawić na 2–3 godziny, zabezpieczając gazą.
- Po upływie tego czasu dodać do agrestu wodę i chwilę całość zagotować.
- Do gotującej się masy dodać resztę agrestu.
- Dżem gotować do momentu, aż owoce się rozpadną.
- Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wekować na sucho (pod kocem lub ręcznikiem, tak aby długo stygły).
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne