Domowy cytrusowy syrop do herbaty
2019-09-23
łatwy
0 min
4
Domowy cytrusowy syrop do herbaty to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż nie pasteryzuje się go, tylko przechowuje w lodówce. Dlatego należy przygotowywać go na bieżąco, po jednym słoiku. Jest mocno pomarańczowy, słodszy niż przygotowany z samych cytryn i z aromatem skórki z cytrusów. Przepis można urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, cynamon, kardamon lub goździki.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki.
- Do czystego słoika wkładać plastrami, przesypując każdą warstwę łyżeczką cukru. Odstaw do lodówki. Już tego samego dnia smakuje świetnie.
- Cytrusy można też obrać z białych części - syrop nie będzie miał wtedy tej charakterystycznej goryczki.