Domowy cytrusowy syrop do herbaty

Domowy cytrusowy syrop do herbaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytrusowe syropy do herbaty  to remedium na jesienne smutki i przeziębienia

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy cytrusowy syrop do herbaty to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż nie pasteryzuje się go, tylko przechowuje w lodówce. Dlatego  należy  przygotowywać go na bieżąco, po  jednym słoiku. Jest mocno pomarańczowy, słodszy niż przygotowany z samych cytryn i z aromatem skórki z cytrusów. Przepis można urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, cynamon, kardamon lub goździki.

Składniki

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańczę i cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki.

  • Do czystego słoika wkładać plastrami, przesypując każdą warstwę łyżeczką cukru. Odstaw do lodówki. Już tego samego dnia smakuje świetnie.

  • Cytrusy można też obrać z białych części - syrop nie będzie miał wtedy tej charakterystycznej goryczki.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0