Co przyrządzić z moreli? Klasyczna konfitura morelowa

Co przyrządzić z moreli? Klasyczna konfitura morelowa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy przepis na pyszną konfiturę morelową

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Słodki, delikatny smak moreli uwodzi swoją świeżością każdego lata. Warto więc zamknąć go w słoiku na zimę - najlepiej jako przetwory z moreli. Klasyczna konfitura morelowa powinna zagościć w każdej domowej spiżarni.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych wypestkowanych moreli

  • 1 i 1/2 kg cukru

  • sok z 1 cytryny

  • laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele myjemy i osuszamy, wyjmujemy pestki, krojąc owoce na pół zgodnie z linią, jaka na nich przebiega. Kilka pestek zostawiamy, bo dodają konfiturom aromatu.

  • Morele układamy w garnku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy przekrojoną na pół wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzamy owoce do wrzenia na średnim ogniu - dość często, ale ostrożnie mieszając.

  • Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu łyżką cedzakową wyławiamy owoce z garnka, a syrop ponownie zagotowujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas i redukując w ten sposób jego objętość.

  • W tym czasie odłożone pestki rozbijamy, wyjmujemy ze środka "migdałki", które sparzamy zimną wodą i obieramy z brązowej skórki.

  • Morele wkładamy ostrożnie z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i gotujemy je przez 10 minut, często mieszając. Z konfitur wyjmujemy wanilię.

  • Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy jedną obraną pestkę i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Ocena: 0