Przepis na rydze kiszone w słoiku na zimę

2021-09-02
Pyszne rydze kiszone: przepis
Autor: Shutterstock Kiszone rydze smakują inaczej  niż marynowane, zachowują więcej smaku i aromatu.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rydze kiszone w słoikach to znakomity pomysł na zakonserwowanie grzybów na zimę. Idealnie smakują, zachowują swoje wartości odżywcze, aromat i smak. Rozpoczął się sezon na rydze, więc nie czekaj i zamknij ich smak w kiszonce. Poznaj przepis na kiszone rydze!

SKŁADNIKI

  • 1 kg dużych rydzów
  • 4 duże cebule
  • woda
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydzom o dużych kapeluszach odciąć trzonki. Grzyby dokładnie wypłukać, obgotować w osolonej wodzie (2-3 minuty), odcedzić i wystudzić.
  • Cebulę pokroić w grube plastry.
  • W czystym, suchym naczyniu z kamionki układać warstwy cebuli i rydzów z blaszkami skierowanymi ku górze. Każdą warstwę grzybów lekko posypywać solą, warstwę cebuli posypywać szczyptą cukru.
  • Chcąc wypełnić całe naczynie, poszczególne warstwy można lekko uciskać. Ostatnią warstwę (cebuli) przykryć talerzykiem i obciążyć (np. czystym, wyparzonym kamieniem). Po dwóch dniach grzyby powinny puścić sok.
  • Kiszenie (w temperaturze pokojowej) trwa ok. 3 tygodni.
  • Ukiszone grzyby przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w wodzie ok 15 min od zagotowania.
  • Zakiszone rydze (po przełożeniu do słoików i pasteryzowaniu) przechowuje się w chłodzie, np. w piwnicy lub lodówce.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?

Wybierasz się na rydze? Sprawdź w galerii jak ich nie pomylić z trującą wełnianką!