Walentynki: przepis na koktajl krewetkowy z awokado [WIDEO]

Walentynki: przepis na koktajl krewetkowy z awokado [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krewetki i awokado, zwane gruszką miłości, to dobra kombinacja na walentynkową kolację

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

W walentynki chętnie jemy potrawy zawierające afrodyzjaki. Wzięły one swoją nazwę od Afrodyty, greckiej bogini miłości, która wynurzyła się z wód morskich. Największą miłosną moc przypisuje się właśnie produktom pochodzącym z morza. Poznaj przepis na koktajl z krewetek, który rozpali zmysły w walentynki!

Składniki

  • szklanka krewetek (mogą być mrożone lub z zalewy)

  • duże dojrzałe awokado

  • duża czerwona papryka

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • koperek do dekoracji (wystarczą 2-3 gałązki)

  • łyżeczka oliwy z oliwek

  • szczypta chili

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki rozmroź albo odsącz z zalewy. Wymieszaj dokładnie oliwę, chili, pieprz i sól. Powstałym sosem polej krewetki i odstaw na 15-20 minut.

  • Awokado obierz, pokrój w niewielką kostkę, skrop sokiem z cytryny i natychmiast wymieszaj z krewetkami (inaczej awokado ściemnieje). Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Delikatnie wymieszaj całość i przełóż do dwóch pucharków.

  • Polej jogurtem, udekoruj koperkiem. Pucharki przed podaniem wstaw do lodówki – najlepiej na pół godziny.

tip dnia

Owoce morza, jako poświęcone bogini Afrodycie, mają podobno miłosną moc. Pewnie dlatego ostrygi, małże, krewetki, homary, ryby czy kawior otwierają niemal każda listę afrodyzjaków. No i chyba nie ma zestawienia, w którym nie występowałyby awokado i chili.

Ocena: 0