Ryba po grecku: mintaj z warzywami. Prosty przepis na Wigilię i nie tylko [WIDEO]

Ryba po grecku: mintaj z warzywami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aromatyczny pomidorowy sos i doskonałe mięso białej ryby, czyli polski wynalazek - ryba po grecku. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli lubisz rybę, z pewnością przypadnie Ci do gustu pomysł na rybę po grecku. Zarówno ryba, jak i warzywa są zdrowe, dlatego warto przygotować tę wigilijną potrawę nie tylko na święta!

Składniki

  • 6 filetów z mintaja

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 4 cebule

  • 80 g koncentratu pomidorowego

  • 1 liść laurowy

  • pieprz czarny w ziarenkach (ok. 1/4 łyżeczki)

  • sól i cukier do smaku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 5 łyżek oleju do smażenia

  • pół szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki.

  • Podsmażyć warzywa (bez cebuli) na oleju, posolić i po kilku minutach przykryć patelnię. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut.

  • Na drugiej patelni rozgrzać olej, lekko posolić i usmażyć zamrożoną jeszcze rybę (wtedy się nie rozpadnie). Rybę odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażyć cebulę na lekko złoty kolor.

  • Przełożyć cebulę i warzywa do garnka. Dodać listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlać wodą, dodać koncentrat i odrobinę cukru do smaku.

  • Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.

  • Rada: zanim podasz rybę, odstaw ją do lodówki na 1-2 dni. Będzie bardziej aromatyczna i smaczna.

Przepis pochodzi z książki "Polskie święta".

Ocena: 0