Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Dyniowe placuszki są pożywne i lekkostrawne - idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych
łatwy
20 min
4

W sezonie na dynię warto wykorzystać dobrodziejstwa tego warzywa. Placuszki z dyni zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podajemy je z sosem miętowo-jogurtowym. Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

SKŁADNIKI

  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 150 g mąki
  • 50 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
  • 3 jajka
  • 800 g startej dyni
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 posiekany pęczek mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, cebulę, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
  • Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  • Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
  • W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem.  Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo-jogurtowym.