Pasztet z królika: przepis na delikatny, tradycyjny pasztet
2022-04-02
łatwy
45 min
4
Z okazji świąt lub domowych uroczystości warto upiec pasztet z królika. Można go podać z pysznym sosem żurawinowym. Szukasz dobrego przepisu. Wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.
SKŁADNIKI
- 1 królik 1,5-2 kg
- 1/2 kg słoniny - zamiast słoniny można użyć boczku parzonego (odciąć twardą skórę)
- 800 g wątroby wieprzowej/drobiowej (ja chętniej do delikatnego królika dodaję wątróbkę drobiową)
- 5 jajek
- 4 czerstwe bułki
- marchew
- pietruszka
- dwie średnie cebule
- 2 liście laurowe
- 1 kieliszek brandy lub winiaku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz kolorowy po 3 ziarenka każdego koloru
- chili lub pieprz cayenne
- pieprz czarny
- sól morska
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Królicze mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym.
- W drugim garnku ugotować pokrojone na mniejsze części słoninę i wątrobę. Mięsa ostudzić.
- W wywarze namoczyć bułki i lekko odcisnąć. Królika obrać z mięsa i wszystkie składniki (mięso, warzywa, ziele angielskie) zmielić dwukrotnie w maszynce. Wbić jajka, dodać pozostałe przyprawy, brandy, dobrze wymieszać.
- Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartę. Piec ok. godziny w temperaturze 180
o C.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:
Pasztet jajeczny z pieczarkami,
Pasztet z suszonymi pomidorami
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.