Łosoś marynowany w soku z limonki: lekka i elegancka przystawka

Łosoś marynowany w soku z limonki: lekka i elegancka przystawka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łosoś marynowany w soku z limonki oraz miętowej wódce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łosoś marynowany w morskiej soli i soku z limonki będzie doskonałym początkiem wieczornej kolacji. Smak ryby doskonale koresponduje z orientalnym aromatem limonki oraz trawy cytrynowej i morskim - soli morskiej.

Składniki

  • filet z łososia norweskiego (ze skórą)
  • morska sól,
  • sok z limonki
  • gałązki kopru, może też być trawa cytrynowa
  • świeżo mielony biały pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z łososia ze skórą natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki.

  • Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową. Dla smaku całość skropić kilkoma kroplami Wódki Żołądkowej Gorzkiej – miętowej. Tak przyprawionego łososia marynować 12 godzin w lodówce.

  • Po wyjęciu z marynaty pokroić w cienkie plastry, ułożyć je na talerzu w towarzystwie gęstego dipu koperkowego i na złoto przyrumienionych chrupiących tostów.

  • Całość udekorować cząstką limonki i gałązką kopru oraz źdźbłami trawy cytrynowej.