Łosoś marynowany w śliwowicy: oryginalny pomysł na łososia

Łosoś marynowany w śliwowicy: oryginalny pomysł na łososia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surowego łososia można jeść nie tylko w sushi, wyśmienicie smakuje także jako tatar, albo  w marynatach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rybna przystawka to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Podajemy przepis na oryginalną potrawę z łososia, marynowanego w śliwowicy i serwowanego z dodatkiem suszonych śliwek - tradycyjnie i nowocześnie zarazem

Składniki

  • ½ fileta z łososia
  • 100 g śliwowicy
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 g kaparów
  • 10 dag suszonych śliwek
  • szczypta startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz miażdżony, gruboziarnisty
  • sok z cytryny
  • sos sojowy jasny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy zalewę: miód mieszamy ze śliwowicą, dodajemy sól (dla zrównoważenia smaku).

  • Dodajemy sok z cytryny, pociętą w piórka cebulę, czosnek, posiekany koperek, szczyptę imbiru i posiekane kapary.

  • Suszone śliwki kroimy w kostkę i obsypujemy nimi łososia.

  • Zalewamy zalewą i odstawiamy na dobę.

  • Przed podaniem łososia tniemy na cienkie plastry i podajemy na sałatach lub warzywach z sałatką z zalewy.