Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę

Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę

Autor Zdjęcia: photos.com

Krakersy świetnie smakują jako dodatek do piwa czy innych chłodnych napojów. Możesz chrupać je same lub maczać w dipach (czosnkowym czy pomidorowym)

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Na wystawne przyjęcie albo do pochrupania przed telewizorem - w roli słonej przekąski mogą wystąpić krakersy serowe. Domowe, bez dodatków, spulchniaczy i sztucznych barwników - poznaj przepis na serowe krakersy.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej plus trochę mąki do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 100 g startego ostrego sera żółtego
  • 100 g startego sera typu parmezan
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posmaruj cienko masłem cztery blachy do pieczenia albo wyłóż blachy pergaminem.

  • Mąkę i sól przesiej do miski. Dodaj curry i oba gatunki sera. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć rozdrobnione masło i wyrób gładkie ciasto. Staraj się robić to szybko, gdyż długo wyrabiane ciasto będzie twardsze po upieczeniu.

  • Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Foremką (lub szklanką) wytnij z ciasta krążki.

  • Ułóż ciasteczka na przygotowanych wcześniej blaszkach do pieczenia.

  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią.

  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia.