Jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis

2021-03-29
Dominika Olszyna
Smaki Skandynawii na andrzejkach, czyli jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis
Autor: pixabay.com Pyszna śledziowa przekąska.
łatwy
20 min
4

Duńczyków i Polaków w kuchni łączy miłość do kanapki. Smørrebrød jest podobnie podawana jak u nas, ale jedzona nożem i widelcem. I choć taka metoda jedzenia ma małe szanse na przyjęcie po tej stronie Bałtyku, warto skupić się na jej składnikach. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną potrawę.

SKŁADNIKI

  • 250 ml octu
  • 200 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 6 sztuk filetów śledziowych
  • odrobina masła
  • pieprz
  • gorczyca
  • czerwona cebula
  • koper

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlewamy ocet i gotujemy.
  • Dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż połączą się składniki.
  • Na zmniejszonym ogniu dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  • Oprószamy śledzie mąką, rozgrzewamy patelnię z masłem, smażymy rybę na średnim ogniu, poświęcając 3 minuty na każdą stronę.
  • Wkładamy ostudzony filety do słoika, polewamy octem i tak marynujemy przez 24 godziny w lodówce.
  • Serwujemy na ciemnym pieczywie z masłem, udekorowane czerwoną cebulą i koperkiem.
Dominika Olszyna