Grzyby: maślaki zapiekane w bułeczkach - dobry przepis

2021-03-29
Grzyby: maślaki zapiekane w bułeczkach - dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Udało się upolować świeże maślaki? Można je smacznie zapiec w bułeczkach
średni
40 min
4

Do przygotowania pysznych grzybowych przekąsek nie potrzeba zbyt wiele - wystarczą bułki i oczywiście świeże grzyby z dodatkami. Podajemy dobry przepis na maślaki zapiekane w bułeczkach. Palce lizać!

SKŁADNIKI

  • 50 dag maślaków
  • 4 okrągłe bułeczki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1/2 gęstej śmietany
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki startego sera np. goudy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, ściągnąć z nich skórkę, dokładnie opłukać i drobno pokroić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju ją zeszklić, następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie, a woda wyparuje.
  • Zmieszać 1 łyżkę margaryny z mąką, dodać do grzybów i jeszcze chwilę dusić. Grzyby przyprawić do smaku i wymieszać ze śmietaną.
  • Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki posmarować wewnątrz i z zewnątrz olejem i wypełnić duszonymi maślakami.
  • Wysmarować margaryną naczynie do zapiekania i ułożyć w nim połówki bułek.
  • Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Na każdej miseczce z maślakami położyć połowę plasterka pomidora, posypać startym serem i położyć po małym wiórku margaryny.
  • Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, aż bułki się zrumienią. Przed podaniem posypać natką pietruszki.