Gefilte fisz
2021-03-29
średni
45 min
4
Gefilte fisz oznacza faszerowaną rybę - przysmak koszernej kuchni żydowskiej.
SKŁADNIKI
- Na bulion:
- głowa, skóra i ości ryby
- 1 litr wody
- cebula pokrojona w plastry
- łodyga selera naciowego
- 2 duże marchewki pokrojone w plasterki
- Na rybę:
- 1 kg białych ryb bez skóry i ości (np. morszczuk, szczupak, dorsz)
- duża cebula
- łyżka zmielonych migdałów
- mąka macowa (zmielony płatek macy)
- 2 jajka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj bulion: składniki zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 30 minut. Przecedź.
- Przygotuj rybę: ryby i cebulę zmiel, dodaj migdały, jajka i przyprawy, wymieszaj.
- Dodaj tyle mąki macowej, żeby farsz był dość gęsty.
- Ulep kule o średnicy ok. 7 cm.
- Gotuj w bulionie na małym ogniu ok. 15 minut (ryba musi być miękka, ale nie może się rozgotować).
- Ułóż na półmisku klopsy, dodaj trochę wywaru, udekoruj marchewką.
- Schłodź w lodówce, żeby galareta zastygła. Podawaj z chrzanem.