Gefilte fisz

2021-03-29
Gefilte fisz
Autor: Shutterstock Gefilte fish - klopsiki ze zmielonej ryby
średni
45 min
4

Gefilte fisz oznacza faszerowaną rybę - przysmak koszernej kuchni żydowskiej.

SKŁADNIKI

  • Na bulion:
  • głowa, skóra i ości ryby
  • 1 litr wody
  • cebula pokrojona w plastry
  • łodyga selera naciowego
  • 2 duże marchewki pokrojone w plasterki
  •  
  • Na rybę:
  • 1 kg białych ryb bez skóry i ości (np. morszczuk, szczupak, dorsz)
  • duża cebula
  • łyżka zmielonych migdałów
  • mąka macowa (zmielony płatek macy)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj bulion: składniki zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 30 minut. Przecedź.
  • Przygotuj rybę: ryby i cebulę zmiel, dodaj migdały, jajka i przyprawy, wymieszaj.
  • Dodaj tyle mąki macowej, żeby farsz był dość gęsty.
  • Ulep kule o średnicy ok. 7 cm.
  • Gotuj w bulionie na małym ogniu ok. 15 minut (ryba musi być miękka, ale nie może się rozgotować).
  • Ułóż na półmisku klopsy, dodaj trochę wywaru, udekoruj marchewką.
  • Schłodź w lodówce, żeby galareta zastygła. Podawaj z chrzanem.