Ciasteczka krabowe: dobry przepis

2021-03-29
Ciasteczka krabowe
Autor: Shutterstock Ciasteczka krabowe to doskonały pomysł na przekąskę
łatwy
30 min
4

Ciasteczka krabowe to idealna przekąska nie tylko na przyjęcie. Sposób przygotowania tego dania  bliższy jest co prawda kotletom mielonym, niż ciastkom, ale przekąska jest bardzo smaczna! Jeśli nie masz mięsa kraba, możesz z powodzeniem użyć paluszków krabowych. Ciasteczka krabowe podawaj z marynowanymi ogórkami.

SKŁADNIKI

  • 200 gramów bułki tartej
  • jeden ogórek świeży
  • 300 mililitrów oleju do smażenia
  • jedna czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki octu
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 40 gramów masła
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu
  • 100 gramów ugotowanego ryżu
  • 200 gramów mięsa z kraba (z puszki lub paluszki krabowe)
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka, sól
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski.
  • Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chilli, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa.
  • Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodziły . Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny.
  • Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim oleju. Pamiętaj żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Krabowe ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórek pokrój w długie cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.