Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę
2023-12-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Carpaccio z buraków to świetny pomysł na oryginalną przystawkę. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Pokrojone na cieniutkie plastry buraki, elegancko ułożone na talerzu, to danie wyjątkowe, które pozytywnie zaskoczy domowników i gości.
SKŁADNIKI
- 2 spore upieczone buraki
- 100 g sera pleśniowego typu roquefort (można też użyć sera feta)
- garść mieszanki sałat z rukolą
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- odrobina płynnego miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schłodzone po upieczeniu buraki obierz ze skórki i nożem albo obieraczką pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Rozłóż je wachlarzowo na talerzu, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły.
- Posyp mieszanką sałat i pokruszonym serem.
- Polej winegretem z oliwy, miodu i octu, doprawionym solą i pieprzem. Na chwilę przed podaniem wstaw do lodówki.
Beszamel - Buraki