Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę

2023-12-12
Anna Olchowik
Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę
Autor: Shutterstock Delikatne carpaccio z buraków to smaczna, efektowna i zdrowa przystawka
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Carpaccio z buraków to świetny pomysł na oryginalną przystawkę. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Pokrojone na cieniutkie plastry buraki, elegancko ułożone na talerzu, to danie wyjątkowe, które pozytywnie zaskoczy domowników i gości.

SKŁADNIKI

  • 2 spore upieczone buraki
  • 100 g sera pleśniowego typu roquefort (można też użyć sera feta)
  • garść mieszanki sałat z rukolą
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • odrobina płynnego miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schłodzone po upieczeniu buraki obierz ze skórki i nożem albo obieraczką pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  • Rozłóż je wachlarzowo na talerzu, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły.
  • Posyp mieszanką sałat i pokruszonym serem.
  • Polej winegretem z oliwy, miodu i octu, doprawionym solą i pieprzem. Na chwilę przed podaniem wstaw do lodówki.
Beszamel - Buraki
Anna Olchowik