Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami

2021-03-29
Marta Balko
caponata-sycylijska-baklazany-z-dodatkami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Caponata to doskonały dodatek do pieczywa - na ciepło i na zimno
łatwy
0 min
4

Caponata to pyszne danie pochodzące z Sycylii, przyrządzane na bazie bakłażanów i pomidorów. Czasami przez Polaków określana jest  mianem bigosu z bakłażanów. Caponatę można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem bagietki.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.
  • Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Marta Balko