Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami

Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Caponata to doskonały dodatek do pieczywa - na ciepło i na zimno

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Caponata to pyszne danie pochodzące z Sycylii, przyrządzane na bazie bakłażanów i pomidorów. Czasami przez Polaków określana jest  mianem bigosu z bakłażanów. Caponatę można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem bagietki.

Składniki

  • 2 bakłażany,

  • 1 czerwona cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 4 pomidory

  • 1 łyżka octu winnego,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • kilkanaście czarnych oliwek,

  • 2 łyżki odsączonych kaparów

  • 2 łyżki oliwy

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.

  • Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Ocena: 0