Kapusta

Biała i czerwona, włoska i pekińska, a ostatnio coraz popularniejszy bok choy - kapusta ma wiele odmian. Każda z nich zawiera cenne składniki odżywcze, jest chrupiąca oraz idealna na sałatki i surówki. Kiszona kapusta zaś to jedna z polskich specjalności i podstawa aromatycznego bigosu.

Kapusta

Surówka z truskawkami i białą kapustą - duet polskich smaków [przepis]

Warzywno-owocowy duet z polskimi smakami w roli głównej! Surówka z truskawkami i białą kapustą jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna. Sprawdź, jak zrobić ją krok po kroku - podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Każdy, kto lubi sycącą kuchnię, powinien ponownie przestudiować dania tradycyjnej kuchni polskiej. Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami nawiązuje do tradycyjnych gołąbków, choć jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Zamiast zawijać gołąbki, wszystko zostaje wymieszane i zapieczone. Po prostu łatwe i pyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku: przepis wegański

Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem

Kapuśniak z czerwonej kapusty z winem to nie jest danie konwencjonalne. Czerwona kapusta w polskiej kuchni funkcjonuje zazwyczaj, jako dodatek do mięsa. Niesłusznie. Kapuśniak z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Ciemne barwniki zawarte w kapuście to drogocenne antocyjany, przeciwutleniacze niezbędne dla naszego ciała. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marynowana sałatka warzywna

Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Surówka z kalarepy z migdałami

Intensywna i świeża w smaku kalarepka znakomicie komponuje się z lekko słodkawym posmakiem migdałów. Sałatka z kalarepy z migdałami smakuje wybornie i jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Suflet z kapusty i ziemniaków

Pomysł na niedrogi i pyszny obiad, włoska kapusta i ziemniaki zapieczone w pysznym suflecie z odrobiną wędzonego schabu. Suflet z kapusty i ziemniaków to smaczny i oszczędny i bardzo treściwy obiad dla rodziny.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 31