Kapusta

Biała i czerwona, włoska i pekińska, a ostatnio coraz popularniejszy bok choy - kapusta ma wiele odmian. Każda z nich zawiera cenne składniki odżywcze, jest chrupiąca oraz idealna na sałatki i surówki. Kiszona kapusta zaś to jedna z polskich specjalności i podstawa aromatycznego bigosu.

Kapusta

Surówka z truskawkami i białą kapustą - duet polskich smaków [przepis]

Warzywno-owocowy duet z polskimi smakami w roli głównej! Surówka z truskawkami i białą kapustą jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna. Sprawdź, jak zrobić ją krok po kroku - podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i  zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem

Ryba podana w nieco niekonwencjonalny sposób - w pysznych kapuścianych sakiewkach wypełnionych także warzywami. Smakowite i efektowne danie.

Esencjonalna zupa niebecz z kiszoną kapustą: specjalność kuchni lubuskiej

Zupa niebecz to specjalność kuchni lubuskiej. Aromatyczna i esencjonalna dzięki  dodatkowi  kiełbasy, grzybów suszonych i  przypraw. Podawana jest  z ugotowaną z przyprawami  kapustą kiszoną. Oryginalna i pyszna, w sam raz na obiad!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świeża kapusta zasmażana [LATO Z RADIEM]

W najbliższa sobotę i niedzielę plenerowe studio "Lata z Radiem" zawita do Stalowej Woli w kolejnej odsłonie "Lato z radiem Festiwal". Oprócz uczty muzycznej uczestnicy imprezy na stalowowolskich Błoniach mogą liczyć na ucztę dla podniebienia. O wybór regionalnych i nie tylko smakołyków zadbają okoliczni producenci i gospodynie. My proponujemy przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzeczyckiej w gminie Radomyśl nad Sanem na świeżą kapustę zasmażaną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z kalarepki i rzepy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa z kalarepki i rzepy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE smaczny, sycący posiłek, który dostarcza organizmowi wielu witamin, minerałów i składników odżywczych, przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Jedna porcja ma 150 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem to sprytny sposób na surówkę w każdej chwili. Wystarczy zszatkować kapustę i zamarynować w zalewie octowej, aby cieszyć się w dowolnym czasie pyszną surówką. Rześka surówka obiadowa z kapusty z dodatkiem czosnku ma tę zaletę, że można ją przechowywać w lodówce przez 1-3 tygodnie i zjadać w miarę potrzeby. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

Surówka z kapusty i papryki przyjemnie chrupka i soczysta zachwyci każdego. Zdrowa surówka ze świeżych warzyw w sezonie na kapustę i paprykę powinna częściej gościć na naszym stole. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca

Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów jest soczysta i chrupiąca. Idealnie pasuje do pieczonym mięs. Bardzo łatwo ją przygotować. Surówka kapuściana z ogórkami i pomidorami dostarcza nam sporo witamin i mikroelementów. Jest zdrowa i pyszna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym to świetne danie obiadowe. Gołąbki tak przygotowane smakują nieco inaczej niż nasze tradycyjne danie, a może nawet lepiej. Mięso wieprzowe nadziewamy duszoną papryką i młodą cebulką i zawijamy w sparzone liście kapusty włoskiej, surowe liście kapusty pekińskiej lub boćwiny (mangoldu, buraka szpinakowego).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 29