Dorsz

Ceniona ryba morska - smaczna właściwie w każdej wersji. Dorsz na dobre zadomowił się w kuchni portugalskiej. Zwany tam bacalhau, doczekał się kilkuset receptur i sposobów przyrządzania. Ponieważ występuje w Bałtyku, świeżo upieczonego, usmażonego lub grillowanego można skosztować na polskim wybrzeżu.

Dorsz

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona pod serową pierzynką

Ryba pieczona pod serową pierzynką to najlepszy sposób na rybne danie dla całej rodziny. To także dobry sposób na unikniecie zapachu smażonej ryby. Soczyste rybne filety zapieczone pod serem są pyszne i każdy je polubi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami

Dorsz pieczony z ziołami i pomidorami to wyśmienite danie obiadowe. Eleganckie, a przecież nieskomplikowane. To jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotwanie sycącego dania rybnego. Polecamy dorsza każdemu początkującemu kucharzowi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet z dorsza: przepis gospodyń z Pucka na rybę zapiekaną w śmietanie [LATO Z RADIEM]

W najbliższą sobotę, 20 lipca, „Lato z Radiem” odwiedzi Puck, a jak Puck to nie tylko zaślubiny Polski z morzem po I wojnie światowej, ale także krzyżacki garnizon i pierwszy polski port wojenny! Także doskonała kuchnia tak typowa dla krajów bałtyckich. Tym razem proponujemy filet z dorsza przygotowany według przepisu ze sztambucha Rada Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich w Pucku. Delikatne białe mięso ryby, seler i jabłko oraz dużo śmietany to gwarancja udanego obiadu.   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami to smaczne danie jednogarnkowe. Właściwie to danie z jednej patelni. Pod warunkiem, że jest wystarczająco głęboka. Połączenie niewielkiej ilości białej ryby, grzybów, ryżu i masy jajeczno-śmietanowej zamienia to proste danie w prawdziwą ucztę Lukullusa. Wasza rodzina pokocha to danie od pierwszego kęsa. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler

Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler to pyszne danie dla każdego. Soczysta ryba i doskonały sos, a do tego puree ziemniaczane z chrzanem idealnie pasują do siebie. Kulinarna celebrytka zaproponowała dorsza w portugalskim sosie z porów podczas „Kuchennych rewolucji” w restauracji Fregata w Koszalinie.  Przepis pochodzi z książki „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wydawnictwa Znak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne. Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz, kiedyś najtańsza i niedoceniana ryba, dzisiaj coraz droższa i uznana za wykwintną. Dorsz, to ryba, która nie tylko karmiła, ale ratowała przed śmiercią głodową pół Europy. Solone i suszone na wietrze dorsze można było przechowywać przez cały rok. Ryba idealna do spiżarni. Połów dorsza bywał zarzewiem wojen, łowiona go dużo i jeszcze więcej, aż wreszcie go przełowiono. Dzisiaj dorsze wolno poławiać tylko w rejonach certyfikowanych przez MSC. Dlaczego dorsz cieszył się takim powodzeniem. Był dostępny i smaczny. Mięso dorsza o białej barwie, charakterystycznym podziale na oddzielne płatki i delikatnym rybnym smaku jest idealne, pod warunkiem, że go nie przegotujecie. Dlaczego dorsz jest taki drogi? Dlaczego warto jeść dorsza? Jak ugotować dorsza? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszej kulinarnej monografii dorsza

Tani dorsz z Biedronki- najlepszy przepis

Dorsz to dzisiaj wysoko ceniona ryba. Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Jego chude mięso można polecić zarówno dzieciom, jak i seniorom. Dietetycy zachęcają, by jeść tę rybę co najmniej 2 razy w tygodniu. Niestety zaporowa cena, dochodząca do 60 zł za 1 kg, zniechęca do jedzenia częściej tej wyśmienitej ryby. Od 21 marca w Biedronce można kupić filet bez skóry z czarnego dorsza w cenie 24,90 za 1 kg. Warto postarać się o kawałek tej pysznej ryby i wyczarować z niej przysmaki na miarę MasterChefa.  Zobacz także: Dlaczego warto jeść dorsza? Dorsz - właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Dorsz z ziemniakami: przepis na samo zdrowie na talerzu

Dorsz z ziemniakami to pożywne i zdrowe danie. Dietetycy zalecają jedzenie dorsza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby zrobić pyszny i łatwy obiad z dorsza wystarczy filet z dorsza, kilka plastrów szynki z indyka, nieco warzyw i dobrze dobrane przyprawy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 7