Kefir i maślanka

Kefir powstaje z mleka pasteryzowanego, a maślanka - ze śmietanki. Charakterystyczny kwaśny smak to oznaka procesu fermentacji, który owocuje smacznymi i zdrowymi napojami. Zarówno kefir, jak i maślankę można dodawać do koktajli, zup i niektórych wypieków. Równie smaczne są saute, czyli bez dodatków.

Kefir i maślanka

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi, przygotowane na kefirze i skąpane w syropie jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, która wiele słodkich deserów przejęła z kuchni osmańskiej.  To słodkie jak ulep ciasto bez jajek i bez tłuszczu jest idealne na każdy pochmurny dzień. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepyszne nóżki kurczaka pieczone w kefirze

Soczyste nóżki kurczaka to twoje marzenie. Wypróbuj ten prosty patent na soczyste nóżki kurczaka z chrupiącą skórką. Mięso kurczaka marynowane kefirze, dzięki zawartym w mleku enzymom staje się bardziej kruche i soczyste. Po prostu wyborne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarator z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Tarator z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE dietetyczna wersja tradycyjnego bułgarskiego chłodnika. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Błyskawiczny barszcz na maślance z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Błyskawiczny barszcz na maślance to pomysł na pyszne, zdrowe danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 170 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Ciasto ucierane na kefirze z malinami

Ciasto ucierane na kefirze z malinami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Idealne zakończenie rodzinnego obiadu lub doskonały podwieczorek w gronie przyjaciół. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz malin, czy może być coś lepszego? 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką

Chłodnik z twarogiem to bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Zupa jest sycąca, dostarcza sporej dawki substancji odżywczych i świetnie smakuje na zimno, orzeźwia więc i odświeża.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Delikatna karkówka moczona w maślance

Dzięki zamarynowaniu mięsa w maślance nabiera ono niezwykłej delikatności i miękkości. Takie kotlety z karkówki można upiec na grillu lub na grillowej patelni. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 4