Kefir i maślanka

Kefir powstaje z mleka pasteryzowanego, a maślanka - ze śmietanki. Charakterystyczny kwaśny smak to oznaka procesu fermentacji, który owocuje smacznymi i zdrowymi napojami. Zarówno kefir, jak i maślankę można dodawać do koktajli, zup i niektórych wypieków. Równie smaczne są saute, czyli bez dodatków.

Kefir i maślanka

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Błyskawiczny barszcz na maślance z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Błyskawiczny barszcz na maślance to pomysł na pyszne, zdrowe danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 170 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Ciasto ucierane na kefirze z malinami

Ciasto ucierane na kefirze z malinami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Idealne zakończenie rodzinnego obiadu lub doskonały podwieczorek w gronie przyjaciół. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz malin, czy może być coś lepszego? 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chłodnik z twarogiem i rzodkiewką

Chłodnik z twarogiem to bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Zupa jest sycąca, dostarcza sporej dawki substancji odżywczych i świetnie smakuje na zimno, orzeźwia więc i odświeża.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Delikatna karkówka moczona w maślance

Dzięki zamarynowaniu mięsa w maślance nabiera ono niezwykłej delikatności i miękkości. Takie kotlety z karkówki można upiec na grillu lub na grillowej patelni. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Maślanka - właściwości, kalorie i zastosowania. Jak zrobić maślankę?

Maślanka to produkt uboczny powstający w  czasie produkcji masła z mleka krowiego. Jest smaczna, pożywna i świetnie gasi pragnienie. Właściwości maślanki docenią zwłaszcza osoby zmagające się z nadkwaśnością, nadwagą i... kacem.

Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki

Naleśniki japońskie są puszyste, delikatne i niebiańsko pyszne. Naleśniki rodem z Japonii są idealne na niedzielne śniadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka foremek do smażenia aksamitnych naleśników i gotowe! Polecamy także: Pancake - amerykańskie naleśniki z maślanki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki orkiszowe na maślance z gruszką

Aromatyczne, smaczne i zdrowe. takie są placki orkiszowe z gruszkami. Świetny sposób na szybką, sierpniową kolację. Zatem do dzieła!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wiosenny chłodnik z rzodkiewką: łatwy przepis dla każdego

Wiosenny chłodnik z rzodkiewką to zimna zupa jedzona dla ochłody w upalny dzień. Chrupiące rzodkiewki, rześki ogórek i schłodzone kefir to trio doskonałe. Sycący, pełen wiosennej energii chłodnik z rzodkiewką doda wam siły. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy ser koryciński: jak samemu zrobić ser podpuszczkowy

Domowy wyrób sera sprawi wam wiele radości, a przy okazji dostarczy pysznego nabiału dla was i waszych bliskich. Przygotowanie białego sera dojrzewającego w domu nie jest trudne, a efekty warte każdego wysiłku. Ser typu korycińskiego to ser podpuszczkowy, krótko dojrzewający, z obowiązkowym dodatkiem ziół. Wypróbujcie jako dodatku płatków chili, czarnuszki lub czosnku niedźwiedziego. Zachwycicie się! Polecamy także: Domowy twaróg

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3