Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska
2022-04-08
łatwy
30 min
4
Pizza-placuszki to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki. Podane składniki możecie dowolnie modyfikować, zamieniając szynkę kiełbasą, dodając posiekane pieczarki, czy inne warzywa. Z podanej proporcji ciasta otrzymamy około 20 placuszków.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 1 czubata szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- oraz
- 100 g szynki wieprzowej lub indyczej
- 70 g sera żółtego, np. mozzarelli
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać w wysokim naczyniu kefir, sól, cukier i sodę. Mieszanina spieni się na chwilę, w wyniku reakcji sody z kwasem mlekowym.
- Do mieszaniny kefiru dodać rozkłócone jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
- Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Paprykę i pomidora bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ciasta razem z posiekaną zieleniną. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz kłaść po 2 łyżki ciasta na 1 placek.
- Smażyć do zrumienienia, przewrócić i smażyć, aż przyrumieni się druga strona placka.
- Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Podawać jeszcze ciepłe.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!