Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska

Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pizza-placuszki to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki. Podane składniki możecie dowolnie modyfikować, zamieniając szynkę kiełbasą, dodając posiekane pieczarki, czy inne warzywa. Z podanej proporcji ciasta otrzymamy około 20 placuszków. 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • oraz
  • 100 g szynki wieprzowej lub indyczej
  • 70 g sera żółtego, np. mozzarelli
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać w wysokim naczyniu kefir, sól, cukier i sodę. Mieszanina spieni się na chwilę, w wyniku reakcji sody z kwasem mlekowym.
  • Do mieszaniny kefiru dodać rozkłócone jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Paprykę i pomidora bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ciasta razem z posiekaną zieleniną. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz kłaść po 2 łyżki ciasta na 1 placek.
  • Smażyć do zrumienienia, przewrócić i smażyć, aż przyrumieni się druga strona placka.
  • Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Podawać jeszcze ciepłe.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Pizza - najlepsze przepisy wg czytelników beszamela

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej