Zupa krem z bobu i mięty - zachwycające połączenie składników
2022-06-15
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa krem z bobu jest prosta w wykonaniu, atrakcyjnie wygląda, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża cholesterol, pozwala zwalczyć niedokrwistość), a przy tym jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z bobu świeżego albo mrożonego.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 500 g ugotowanego bobu (bez skórki)
- 900 ml bulionu z warzyw
- 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- Do dekoracji:
- listki mięty
- jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zmiażdż w wyciskaczu do czosnku. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, na końcu dodaj czosnek (uważaj, by się nie przypalił).
- Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Duś na oliwie z cebulką i czosnkiem około 5 minut, często mieszając.
- Dosyp ugotowany i łuskany bób, wlej bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Część warzyw przełóż do miseczki, resztę zmiksuj blenderem na gładko.
- Wrzuć do zupy odłożone warzywa. Dodaj posiekaną miętę. Starannie przemieszaj całość. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Przelej zupę do talerzy. Na wierzchu każdej porcji zrób kleks z naturalnego jogurtu, połóż jeden, dwa listki świeżej mięty.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?