Zupa krem z bobu i mięty

Zupa krem z bobu i mięty
Autor: Shutterstock Krem z bobu i mięty to pyszna letnia zupa idealna na co dzień i od święta
łatwy
20 min
4

Zupa krem z bobu jest prosta w wykonaniu, atrakcyjnie wygląda, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża cholesterol, pozwala zwalczyć niedokrwistość), a przy tym jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z bobu świeżego albo mrożonego.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 500 g ugotowanego bobu (bez skórki)
  • 900 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • Do dekoracji:
  • listki mięty
  • jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zmiażdż w wyciskaczu do czosnku. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, na końcu dodaj czosnek (uważaj, by się nie przypalił).
  • Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Duś na oliwie z cebulką i czosnkiem około 5 minut, często mieszając.
  • Dosyp ugotowany i łuskany bób, wlej bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Część warzyw przełóż do miseczki, resztę zmiksuj blenderem na gładko.
  • Wrzuć do zupy odłożone warzywa. Dodaj posiekaną miętę. Starannie przemieszaj całość. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  • Przelej zupę do talerzy. Na wierzchu każdej porcji zrób kleks z naturalnego jogurtu, połóż jeden, dwa listki świeżej mięty.