Racuszki jogurtowe z płatkami owsianymi. Słodkie i zdrowe śniadanie
2023-03-28
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Racuszki z płatków owsianych to pyszny pomysł na dobry początek dnia, który zapewni energię i poprawi humor. Świetnie smakują na słodkie śniadanie podane w towarzystwie owoców, dżemu lub miodu. Robi się je szybko, a składniki nie są drogie. Zobaczcie, jak zrobić smakowite i w sam raz słodkie racuszki jogurtowe.
Dlaczego warto zrobić racuszki jogurtowe z płatkami owsianymi?
- To prosty przepis na pyszne, zdrowe i oryginalne śniadanie pełne smaku, witamin i składników odżywczych.
- Racuszki robi się bardzo szybko. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i usmażyć na patelni.
- Na liście składników znalazło się siedem produktów. To tanie artykuły, których nie brakuje na sklepowych półkach.
- Do racuszków najlepsze będą płatki owsiane górskie.
- Jogurt naturalny zastąpi grecki.
- Zamiast cukru trzcinowego można dodać ksylitol, erytrytol lub cukier kokosowy.
- Racuszki wzbogacą wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki migdałowe lub starta czekolada.
- Na śniadanie z owsianymi racuszkami można podać świeże owoce sezonowe oraz dżem lub domową konfiturę. Sprawdzą się też miód i syrop klonowy. Najmłodsi mogą zjeść je z polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g płatków owsianych
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miski. Dodać jogurt naturalny, mąkę pszenną, cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną i wbić jajko. Dokładnie wymieszać i dodać starte na tarce jabłko. Jeszcze raz wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać od razu ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub oprószone cukrem pudrem.
W formie: Płatki owsiane