Racuszki jogurtowe z płatkami owsianymi. Słodkie i zdrowe śniadanie

racuszki jogurtowe
Autor: Shutterstock Racuszki jogurtowe z płatkami owsianymi to energetyczne śniadanie na słodko.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Racuszki z płatków owsianych to pyszny pomysł na dobry początek dnia, który zapewni energię i poprawi humor. Świetnie smakują na słodkie śniadanie podane w towarzystwie owoców, dżemu lub miodu. Robi się je szybko, a składniki nie są drogie. Zobaczcie, jak zrobić smakowite i w sam raz słodkie racuszki jogurtowe.

Dlaczego warto zrobić racuszki jogurtowe z płatkami owsianymi?

  • To prosty przepis na pyszne, zdrowe i oryginalne śniadanie pełne smaku, witamin i składników odżywczych.
  • Racuszki robi się bardzo szybko. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i usmażyć na patelni.
  • Na liście składników znalazło się siedem produktów. To tanie artykuły, których nie brakuje na sklepowych półkach.
  • Do racuszków najlepsze będą płatki owsiane górskie.
  • Jogurt naturalny zastąpi grecki.
  • Zamiast cukru trzcinowego można dodać ksylitol, erytrytol lub cukier kokosowy.
  • Racuszki wzbogacą wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki migdałowe lub starta czekolada.
  • Na śniadanie z owsianymi racuszkami można podać świeże owoce sezonowe oraz dżem lub domową konfiturę. Sprawdzą się też miód i syrop klonowy. Najmłodsi mogą zjeść je z polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miski. Dodać jogurt naturalny, mąkę pszenną, cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną i wbić jajko. Dokładnie wymieszać i dodać starte na tarce jabłko. Jeszcze raz wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać od razu ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub oprószone cukrem pudrem.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej