Konfitura z leśnych owoców – przepis na konfiturę z malin, porzeczek, truskawek i borówek

2021-03-29
Konfitura wieloowocowa
Autor: Shutterstock Konfitura z malin i innych owoców jagodowych: porzeczek, truskawek, borówek urzeka smakiem
średni
120 min
4

Podajemy sprawdzony przepis na konfiturę z mieszanych owoców jagodowych. Maliny w połączeniu z czerwonymi porzeczkami, jagodami i truskawkami smakują wyśmienicie, dlatego warto zachować ich smak na zimę.

Zdarza się, że w czasie gdy już dojrzewają jagody można kupić/znaleźć na grządkach jeszcze ostatnie truskawki. Takie owoce, zazwyczaj mniejsze, ale bardzo słodkie warto wykorzystać do przetworów. Podobnie rzecz się ma z porzeczkami. Jeśli jednak sezony na poszczególne rodzaje owoców jagodowych się nie zazębiły – można zamrozić owoce dojrzewające wcześniej i wykorzystać je później. Warto zmieszać owoce jagodowe – uzyskamy niepowtarzalne bogactwo smaków i witamin.

Dżem z arbuza i malin

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Dżem malinowy [Thermomix]

Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu

Konfitura z malin

SKŁADNIKI

  • ½ kg malin
  • ½ kg porzeczek czerwonych
  • ½ kg borówek
  • ½ kg truskawek
  • 1 i ¼ kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce czyścimy z szypułek, wkładamy do rondla, lekko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
  • Gdy część soku odparuje, wsypujemy cukier. Mieszamy drewnianą łyżką i smażymy aż cukier się rozpuści.
  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?