Domowy jogurt mrożony: letni deser zdrowy i pyszny
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mrożony jogurt to letni deser, który jest zdrowy i pyszny. Mniej kaloryczne i lekkie lody jogurtowe z zaledwie 3 składników będą smakował każdemu. Nie spodziewajcie się jednak, że taki deser będzie przypominał mrożony jogurt ze sklepu. Jogurt zamrożony w domu nie zawiera stabilizatorów, które pozwalają wtłoczyć więcej powietrza. Ale za to domowy jogurt mrożony zawiera tylko naturalne składniki. Polecamy pyszny deser z mrożonego jogurtu! Idealny w upalne popołudnie!
Lody dla ochłody
Lody i sorbety to nasze ulubione letnie desery. Już starożytni Rzymianie jedli sorbet cytrynowy w postaci kruszonego lodu z lodowca, soku cytrynowego i miodu. Jeśli lubicie lody tak jak my, ale wolicie zdrowsze wersje ulubionego deseru to koniecznie wypróbujcie przepis na wegańskie lody z 2 składników. Wystarczy 5 minut pracy, a resztę zrobi za Was zamrażarka. Bo jak się okazuje przygotowanie lodów nie jest trudne i nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów, udowodni to przepis na lody bez jajek, bez maszynki i bez mieszania w trakcie zamrażania oraz przepis na lody cytrynowe bez maszynki i bez mieszania. Spróbujcie przygotować również lody z awokado.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki jogurtu greckiego, zwykły, pełnotłusty
- 1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy lub innego słodziwa
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- zamykany pojemnik o wymiarach około 22x22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść jogurt, miód i wanilię w misce robota kuchennego.
- Miksuj, aż będzie lekki i puszysty. W trakcie miksowania, zatrzymaj kilka razy i zeskrob rozbryzgi jogurtu ze ścianek.
- Możesz również ubić jogurt ręcznie, ale rób to przez kilka minut, aż będzie gładki i puszysty.
- Za pomocą szpatułki przenieś mieszaninę do pojemnika. Zamknij i zamrażaj przez 45 minut.
- Wyjmij naczynie z zamrażarki. Wymieszaj zamrożone krawędzie z wciąż miękkim środkiem, a następnie wyrównaj powierzchnię.
- Przykryj ponownie i włóż do zamrażarki na kolejne 2 godziny, powtarzając proces mieszania jogurtu co 30 minut.
- Gdy cała mieszanina zostanie zamrożona, podawaj natychmiast jako miękki jogurt (użyj schłodzonych misek) lub zamrażaj jeszcze 1–2 godziny, aby uzyskać mocniejszą konsystencję, którą można nabrać łyżką do lodów.
- Jeśli pozostawisz jogurt na całą noc lub dłużej w zamrażarce, to wyjmij go z zamrażarki 30 minut przed podaniem, aby zmiękł.