Domowy jogurt mrożony: letni deser zdrowy i pyszny

Mrożony jogurt z wanilią i miodem
Autor: Shutterstock Mrożony jogurt z wanilią i miodem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mrożony jogurt to letni deser, który jest zdrowy i pyszny. Mniej kaloryczne i lekkie lody jogurtowe z zaledwie 3 składników będą smakował każdemu. Nie spodziewajcie się jednak, że taki deser będzie przypominał mrożony jogurt ze sklepu. Jogurt zamrożony w domu nie zawiera stabilizatorów, które pozwalają wtłoczyć więcej powietrza. Ale za to domowy jogurt mrożony zawiera tylko naturalne składniki. Polecamy pyszny deser z mrożonego jogurtu! Idealny w upalne popołudnie!

Lody dla ochłody

Lody i sorbety to nasze ulubione letnie desery. Już starożytni Rzymianie jedli sorbet cytrynowy w postaci kruszonego lodu z lodowca, soku cytrynowego i miodu. Jeśli lubicie lody tak jak my, ale wolicie zdrowsze wersje ulubionego deseru to koniecznie wypróbujcie przepis na wegańskie lody z 2 składników. Wystarczy 5 minut pracy, a resztę zrobi za Was zamrażarka.  Bo jak się okazuje przygotowanie lodów nie jest trudne i nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów, udowodni to przepis na lody bez jajek, bez maszynki i bez mieszania w trakcie zamrażania oraz  przepis na lody cytrynowe bez maszynki i bez mieszania.  Spróbujcie przygotować również lody z awokado

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jogurtu greckiego, zwykły, pełnotłusty
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy lub innego słodziwa
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • zamykany pojemnik o wymiarach około 22x22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść jogurt, miód i wanilię w misce robota kuchennego.
  • Miksuj, aż będzie lekki i puszysty. W trakcie miksowania, zatrzymaj kilka razy i zeskrob rozbryzgi jogurtu ze ścianek.
  • Możesz również ubić jogurt ręcznie, ale rób to przez kilka minut, aż będzie gładki i puszysty. 
  • Za pomocą szpatułki przenieś mieszaninę do pojemnika. Zamknij i zamrażaj przez 45 minut.
  • Wyjmij naczynie z zamrażarki. Wymieszaj zamrożone krawędzie z wciąż miękkim środkiem, a następnie wyrównaj powierzchnię.
  • Przykryj ponownie i włóż do zamrażarki na kolejne 2 godziny, powtarzając proces mieszania jogurtu co 30 minut.
  • Gdy cała mieszanina zostanie zamrożona, podawaj natychmiast jako miękki jogurt (użyj schłodzonych misek) lub zamrażaj jeszcze 1–2 godziny, aby uzyskać mocniejszą konsystencję, którą można nabrać łyżką do lodów.
  • Jeśli pozostawisz jogurt na całą noc lub dłużej w zamrażarce, to wyjmij go z zamrażarki 30 minut przed podaniem, aby zmiękł.
Beszamel: Jogurt naturalny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej