Wegańskie lody czekoladowe: wystarczą 2 składniki i tylko 5 minut pracy

Wegańskie lody czekoladowe: wystarczą 2 składniki i tylko 5 minut pracy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i zdrowe lody czekoladowe z polewą i orzechami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Wegańskie lody czekoladowe są najłatwiejsze na świecie. Wystarczą 2 składniki i tylko 5 minut pracy, aby cieszyć się smakiem pysznych lodów. W tym przepisie podajemy składniki na porcję lodów dla 1 osoby. Jeśli jest więcej domowników, wystarczy pomnożyć podane ilości przez ich liczbę. Smacznego! 

Składniki

  • Na lody: 

  • 2 banany, obrane, pokrojone i zamrożone

  • 2 łyżki dobrego kakao w proszku

  • Na polewę (ewentualnie):

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (płynnego)

  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy

  • 1 łyżeczka kakao w proszku

  • 1 łyżeczka orzechów laskowych, posiekanych i prażonych na suchej patelni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany należy poprzedniego dnia obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Powinny się mrozić przynajmniej 12 godzin.

  • Zamrożone banany oraz kakao wrzucić do malaksera lub miksera kielichowe i miksować do chwili, gdy zamienią się w jednorodną masę. 

  • Tak przygotowane lody można jeść od razu. Są wystarczająco zamrożone. 

  • Można je polać polewą przygotowaną z podanych składników. Wystarczy je zmiksować.

  • Na koniec posypać prażonym orzechami laskowymi. Gotowe!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5