Twarożek z rzodkiewką i rzeżuchą - zdrowe wiosenne śniadanie
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Ten twarożek z rzodkiewką i rzeżuchą jest idealnym wiosennym śniadaniem, bo uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Poza tym rzeżucha i rzodkiewka mają lekko pikantny smak, który pasuje do kremowego twarożku idealnie. Warto na wiosnę zasiać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc i wykorzystywać ją do twarożków, sałatek i kanapek.
SKŁADNIKI
- 5-6 średnich rzodkiewek
- 2 garści rzeżuchy lub kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Rzeżuchę lub kiełki posiekaj, wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem.
Zieleninę dodaj do rzodkiewek. Dopraw pieprzem, solą i cukrem. - Dodaj serek homogenizowany naturalny, jogurt naturalnego i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?