Twarożek z rzodkiewką i rzeżuchą - zdrowe wiosenne śniadanie

2021-03-29
Twarożek
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Ten twarożek z rzodkiewką i rzeżuchą jest idealnym wiosennym śniadaniem, bo uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Poza tym rzeżucha i rzodkiewka mają lekko pikantny smak, który pasuje do kremowego twarożku idealnie. Warto na wiosnę zasiać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc i wykorzystywać ją do twarożków, sałatek i kanapek.

SKŁADNIKI

  • 5-6 średnich rzodkiewek
  • 2 garści rzeżuchy lub kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Rzeżuchę lub kiełki posiekaj, wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem.
    Zieleninę dodaj do rzodkiewek. Dopraw pieprzem, solą i cukrem.
  • Dodaj serek homogenizowany naturalny, jogurt naturalnego i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?