Pierogi mandu: przepis z TOP CHEF na koreańskie pierożki [WIDEO]

Pierogi mandu: przepis z TOP CHEF na koreańskie pierożki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: facebook.com/TopChefPolska

Jak zrobić koreańskie pierogi mandu z programu Top Chef?

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W jednym z odcinków programu kulinarnego Top Chef uczestnik przygotował koreańskie pierogi mandu. Jak zrobić to orientalne danie? Oto przepis.

Składniki

  • ciasto: 1 kg mąki, 0,5 l ciepłej wody, sól

  • bulion wołowy: 10 dag mięsa wołowego, 2 ząbki czosnku, 5 plastrów imbiru, łyżka siekanej kolendry, 0,5 l wody, sól

  • farsz: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 30 dag mięsa mielonego wołowego, 10 dag grzybów shitake, 10 dag tofu, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, pęczek szczypiorku, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw mieszamy wszystkie składniki potrzebne do farszu. Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i grzyby, a następnie doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem.

  • Następnie przygotowujemy ciasto – mieszamy składniki, zagniatamy i odstawiamy je na pół godziny.

  • Aby przygotować bulion, należy podsmażyć czosnek z wołowiną. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu, pod koniec dodajemy imbir i posiekaną kolendrę.

  • Wreszcie – formujemy pierogi mandu. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każde wycięte koło kładziemy łyżkę farszu i całość sklejamy.

  • Gotujemy na małym ogniu, w osolonej wodzie, do momentu, aż pierogi mandu wypłyną.

Ocena: 5