Pierogi leniwe: podajemy łatwy przepis

Pierogi leniwe: podajemy łatwy przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Delikatne kluski serowo-ziemniaczne można podawać ze śmietaną lub najbardziej tradycyjnie - z roztopionym masłem i bułką tartą

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pierogi (kluski) leniwe to danie łatwe do przygotowania i pyszne. W przypadku robienia pierogów leniwych cała sztuka polega na tym, by nie przesadzić z dodawaniem mąki. Jeśli przeholujemy z nią, pierogi będą twarde i nie do jedzenia. Zdradzamy inne sekrety przygotowania leniwych klusek.

Składniki

  • ok. 20 dkg gotowanych ziemniaków

  • ok. 125 dkg białego sera

  • 1 duże żółtko

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • ok. 100 g mąki pszennej

  • łyżka cukru

  • szczypta soli

  • do polania klusek: gęsta śmietana lub masło stopione z bułką tartą

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie klusek nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zaczynamy od zmielenia ziemniaków i sera.  Dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier, mąkę pszenną, sól i zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, jednak nie powinno być jej za dużo! Po wyrobieniu ciasta posypujemy stolnicę mąka i  kilka razy zagniatamy kulę ciasta. Bierzemy część ciasta i formujemy z niego wałek. Kroimy go nożem na niewielkie prostokąty. Podczas gotowania delikatnie wrzucamy pierożki do wody,  mieszamy, żeby nie przywarły do gorącego dna garnka. Woda powinna się cały czas delikatnie gotować. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotujemy je do 2 minut - nie dłużej.

Ocena: 0