Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler [WIDEO]

Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niemieckie maultaschen tradycyjnie serwuje się albo polane tłuszczem, albo w bulionie - w całości lub pocięte.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Maultaschen to pierogi o nietypowym prostokątnym kształcie wypełnione parówkowo-szpinakowym farszem podane z sosem koperkowym. Jak przyrządzić to danie?

Składniki

  • tradycyjne ciasto na pierogi

  • parówki (np. cielęce)

  • pokrojony szpinak (świeży lub mrożony)

  • boczek

  • cebula

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Parówki najwyższej jakości, np. cielęce (prawdziwe, nie podróbki!) należy zmielić w maszynce.

  • Do masy parówkowej dodajemy pokrojony (nie mielony!) szpinak, może być mrożony, skwarki z bardzo drobno pokrojonego boczku i podsmażoną, również drobno pokrojoną cebulę. Farsz doprawiamy na ostro: pieprzem i gałką muszkatołową, można też dodać natkę pietruszki.

  • Tradycyjne ciasto na pierogi trzeba cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5x10 cm, wypełnić farszem i skleić palcami "w koronkę" (falbankę).

  • Maultaschen podaje się nie tak jak polskie pierogi "pod okrasą", ale w bulionie, jak rosyjskie pielmieni, można też wzorem Magdy Gessler serwować je z sosem śmietanowo-koperkowym.

Maultaschen to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe (około 10-centymetrowe). W porcji dla jednej osoby podaje się zwykle dwie sztuki. Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami. Na stołach w ich towarzystwie pojawia się często sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat). To popularne danie w Szwabii.

Ocena: 4,3