Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]

Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno się lekko błyszczeć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ciasto na pierogi - jak zrobić najlepsze? Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w prostocie składników i dokładnym wyrobieniu masy. Właściwie napowietrzone ciasto będzie miękkie i delikatne, a jednocześnie na tyle plastyczne, by jego lepienie nie sprawiało problemów.

Polecamy także: Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów? Ciasto na pierogi bez jajek

 

Składniki

  • 1 kg mąki typ 450

  • szczypta soli

  • płaska łyżka oleju

  • 1 jajko

  • woda ciepła, ale nie gorąca

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, odrobinę posolić, dodać olej i jajko, wymieszać.

  • Po trochu dolewać ciepłą wodę i zagniatać ręcznie ciasto, do momentu, aż zrobi się elastyczne, jak plastelina i przestanie kleić się do rąk.

  • Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie podsypać mąką.

  • Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.

  • Można przygotować nieco więcej ciasta i zapas zamrozić na kolejny raz.

tip dnia

Jeśli chcemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone i podczas odsmażania tworzyło chrupiące "pęcherzyki" można na koniec wygniatania "pobić" je przez chwilę wałkiem.

Ocena: 5