Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi
2021-03-30
średni
60 min
4
Pierogi z natury rzeczy są dość kaloryczne. Dlatego warto zmienić mąkę, z której je przygotowujemy, na razową. Twaróg, suszone śliwki i kasza gryczana to składniki smacznego i bardzo oryginalnego farszu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz Pierogi z rybą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 14 suszonych śliwek,
- 1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula,
- 300 g twarogu,
- sól, pieprz,
- 250-300 g mąki razowej (typ 2000),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- gorąca woda (tyle, ile potrzeba do ciasta)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki namocz w zimnej wodzie na 15 minut i pokrój w drobną kostkę. Twaróg dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką.
- W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy.
- Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodając wodę, aby wyrobić odpowiednią konsystencję.
- Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego szklanką kółka. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Układaj je na papierowym ręczniku i posyp mąką. Wrzuć do wrzątku i gotuj 4-5 minut.