Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku
2021-03-29
średni
50 min
4
Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu. Ciasto należy przygotować nawet 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-5 dni przed świętami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie. Przygotuj piernik dojrzewający na święta i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!
Piernikowe tipy!
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne pierniki:
Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi
Pierniki dla zapracowanych:
Szybki piernik na ostatnią chwilę
Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dkg masła
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do smarowania form
- 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj)
- opcjonalnie: powidła śliwkowe, bakalie, polewa czekoladowa, lukier (Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.
- Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne.
- Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180
o C. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10o C mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut. - Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami, nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, następnie odstawić, aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik można polać polewą czekoladową lub polukrować - w takiej wersji dłużej się przechowa.