Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Na święta koniecznie wypróbuj przepis na dojrzewający piernik staropolski z dużą ilością bakalii. Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Boże Narodzenie. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki:
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 100 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa korzenna do piernika
- 10 dag posiekanych orzechów
- 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- suszona marakuja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę należy przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.
- Bakalie obtoczyć w mące (1-2 łyżki mąki).
- Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
- Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty.
- Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Specjalną brytfankę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).
- Upieczony piernik pozostawić w formach do wystygnięcia. Następnie, wedle uznania, ciasto można posmarować polewą czekoladową. Ciasto smakuje jeszcze lepiej po kilka dniach. Jak dekorować pierniki? Sprawdź tutaj. Smacznego!