Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto
Cynamon, imbir, goździki, kardamon, czy gałka muszkatołowa nadają wspaniały smak i aromat - żaden piernik nie może obyć się bez tych składników. Pyszny domowy piernik zasmakuje gościom podczas świąt, ale warto go przyrządzać przez całą jesień i zimę. Podajemy przepis na piernik - tradycyjny i aromatyczny.
Polecamy również inne przepisy na szybkie ciasta piernikowe: Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?, Piernik z dyni oraz Piernik marchewkowy.
Nazwa "piernik" pochodzi od słowa "pierny", czyli pieprzny - bo właśnie pieprz obok cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej również jest składnikiem przyprawy korzennej dodawanej do piernika. Piernik można przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet kilka miesięcy.
Sprawdź również >>> Piernik z korzennym aromatem
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka miodu
- 3 jajka
- 3 łyżki wódki
- szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody (może być proszek do pieczenia)
- po 1/2 łyżeczki: imbiru, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, pieprzu, kolendry i anyżu
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier utrzyj dokładnie z orzechami. Miód rozgrzej w garnku i dodaj utarte w moździerzu przyprawy, zagotuj.
- Mąkę wsyp do miski, zrób dołek i dodaj gorący miód. Wymieszaj na gładką masę.
- Dodawaj po jednym jajku, dalej mieszając dodaj sól. Rozpuszczoną w wódce sodę dodaj do ciasta wraz z masą orzechową. Dokładnie wymieszaj.
- Formę nasmaruj tłuszczem, oprósz mąką, przelej masę. Piecz przez ok. 1 godz. w 180
o C. - Udekoruj ostygnięte ciasto. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.